Kolagen nejen pro ženy, ale i pro sportovce a kulturisty.

Kolagen pomáhá dostat se do formy 

Existují různé způsoby, jak napomoci růstu svalů, zvýšit odolnost a urychlit regeneraci při sportu. Kromě konvenčních suplementů, jako je třeba klasický protein vám prospěje i kolagen, který patří mezi nejúčinnější a vědecky prokázané potravinové doplňky.

Co je kolagen?

Kolagen je hlavní strukturální protein v lidském těle, tvořící přibližně 30 % všech bílkovin. Je klíčovou složkou pojivových tkání, jako jsou kůže, šlachy, vazy, chrupavky a kosti. S věkem produkce kolagenu v těle klesá, což může vést ke ztrátě pružnosti pokožky, zhoršení kloubní funkce a delší době regenerace po zraněních.

Růst svalů a rychlejší regenerace

Suplementace kvalitním kolagenem má zdravotních benefitů nespočet. Kromě toho, že zlepšuje kvalitu kůže a zpomaluje její stárnutí, vyživí vlasy a chrání trávicí trakt, kolagen rovněž stimuluje růst a udržení svalové hmoty.

Kolagen obsahuje vysoké množství aminokyselin, jako jsou glycin, prolin a hydroxyprolin, které jsou důležité pro syntézu svalových proteinů a regeneraci tkání. Suplementace kolagenu může pomoci urychlit obnovu svalů po náročném tréninku, snížit svalovou únavu a podpořit růst svalové hmoty. Výzkumy naznačují, že kolagen může podporovat syntézu kreatinu, což je další klíčový faktor pro růst a regeneraci svalů.

A dokonce to funguje i obráceně. Cvičení zvyšuje produkci kolagenu už samo o sobě. Výzkum z roku 2009 s ne příliš jednoduchým názvem, který zní “Intenzita kontrakce a výživy různě ovlivňují rychlost syntézy kolagenu a myofibrilárních proteinů v lidském kosterním svalu” ukázal, že po posilování se tvorba kolagenu v našem těle na krátkou dobu zdvojnásobí. Samotné cvičení je sice skvělým způsobem, jak posílit šlachy, klouby a produkci kolagenu, ale výzkumy ukazují, že i přínos cvičení lze maximalizovat pomocí užívání kolagenového doplňku.

Kolagen je dvojnásob užitečný při sportech, kdy namáháte klouby, jako je běh, tenis, fotbal, hokej a nebo jiné aktivity, při kterých zatěžujete specifickou skupinu svalů a kloubů. U dětí to může být prosté skákání na trampolíně. Ochraňuje tak vaše klouby a šlachy před poškozením, má tedy prevenční roli.

Kolagen ocení i kulturisti 

Už jsme si potvrdili, že kolagen hraje důležitou roli při růstu svalů a regeneraci, ale zejména pro kulturisty, je důležitá nejen síla, ale i estetický vzhled. Kolagen hraje významnou roli v udržování pružnosti a pevnosti pokožky. Suplementace kolagenu může pomoci snížit výskyt strií a zlepšit celkový vzhled pokožky, což je často vítaný vedlejší efekt pro ty, kteří se věnují intenzivnímu posilování.

Kolagen má také další zdravotní výhody, které mohou být přínosné pro sportovce. Pomáhá udržovat zdraví střev, což je klíčové pro optimální vstřebávání živin. Zdravá střevní výstelka může také přispět k lepšímu imunitnímu systému, což je důležité pro sportovce vystavené vysokému fyzickému stresu. Dále kolagen přispívá ke zdraví kostí, a to je zásadní pro udržení silného a stabilního těla.

 

O přípravku více o přípravku Orca Collagen
Koupit koupit Orca Collagen
Reference vaše zkušenosti